HYDROCULTUUR
KANTOORBEPLANTINGEN
GROENPROJECTEN

Contactgegevens
Fazantenhof 83
3755 EE Eemnes
Mob. 06-26664341
E-mail info@ronaldmakker.nl

Planten maken werkplek gezonder

Op 11 juni 2004 startte het NIGZ en het Bloemenbureau Holland de EU-campagne Healthy Green at Work. Middels een mailing naar 25.000 bedrijven met 50 of meer werknemers in Italië, Frankrijk, Engeland en Nederland, werd de aandacht gevraagd voor de positieve gezondheidseffecten van planten op de werkplek.

De campagne beoogde een verhoging van de inzet van planten op de werkplek te bereiken door werkgevers aan te zetten tot het opstellen van een gezondheidsbeleid met behulp van planten. Het initiatief sloot aan bij het jaar van het gezonde binnenklimaat in 2004 en het in 2004 van kracht geworden recht op een rookvrije werkplek in Nederland.

Effecten van binnenklimaat

In veel werkruimten is de lucht te droog en komen schadelijke stoffen voor die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Eenderde van de moderne kantoorgebouwen in Europa voldoet niet aan de geldende werkplek-kwaliteitseisen. Gebouwen met een gebrekkig binnenklimaat hebben een veel hoger dan normaal percentage ziekteverzuim onder werknemers. In dit type kantoorgebouwen kunnen werknemers vaak niets veranderen aan het binnenklimaat. Veel gehoorde klachten zijn droge keel, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, irritaties aan ogen, luchtwegen en huid, en hoesten. De behoefte aan frisse lucht en een lagere temperatuur wordt vaak bemoeilijkt door een gesloten ventilatiesysteem, een vaste opstelling van het meubilair en kunstlicht. Het investeren in een beter binnenklimaat is daarom ook een investering in de gezondheid en productiviteit van werknemers.

Het inzetten van planten op de werkplek vertaalt zich uiteindelijk in een aanzienlijke vermindering van het ziekteverzuim en verbetering van de prestaties en productiviteit van uw medewerkers. Bovendien werkt het uitzicht op groen stressverlagend op de werkplek.

Planten maken het verschil

Het inzetten van planten voor een goed binnenklimaat is een vrij goedkoop alternatief voor de meestal dure technische wijzigingen in de klimaatvoorziening in gebouwen. Het plaatsen van luchtzuiverende planten kan de gezondheidsklachten sterk verminderen. Planten voorzien de lucht van waterdamp, absorberen warmte en geluid, en kunnen schadelijke stoffen (bijvoorbeeld formaldehyde, tolueen, benzeen, oplosmiddelen, ozon, toner, schoonmaakmiddelen en ammonia) opnemen en afbreken. Planten geven niet alleen binnen het gebouw enkele voordelen. Bladverliezende planten aan de zonzijde van het gebouw houden zomers de warmte tegen en brengen ’s winters de warmte binnen. Dit kan heel wat procenten besparen op de verwarmings- en verkoelingskosten binnen een bedrijf.

Op de bijgaande foto’s vindt u slechts een greep uit de mogelijkheden, die voor elk bedrijf en ieder interieur weer passend en verrassend zullen zijn.

Copyright © All Dots